
 

 

                                           St. William Parish 
 

 

Godparent/Christian Witness  Name:__________________________________________________________ 
 
I am registered member of_________________________________________________________________Parish/Church 
 
Parish/Church Address:__________________________________ City__________________Zip Code_______________ 
 

I have been asked to serve as a Catholic Godparent/ Christian Witness for:______________________________________ 

 

                                                    (Name of the child who will be initiated in the church through the Sacrament of Baptism) 

 

__________________________________________________________________________________________________ 
PLEASE READ THE REQUIREMENTS BEFORE SIGNING 

 
Canon 872, 873, and 874 of the code of Canon Law list those requirements for the valid and lawful sponsorship in Baptism. 

 

I understand that to be able to serve as a Catholic Godparent/Christian Witness,  

I must meet the following requirements established in Church Law: 

 
Yes /  No Must be mature enough to undertake this responsibility. 

 
Yes /  No  Must have received the three sacraments of initiation, namely Baptism, Eucharist, and Confirmation.     

Yes  / No  Must be at least 16 years of age. 

Yes /  No                Must know the fundamental truths of the Faith and be a practicing Catholic who goes to Mass on Sunday, receives  

                              the sacraments regularly, and sees to the religious instruction of his/her family. 

 
   Yes / No               Must be a member of the Catholic Church, canonically free to carry out this office. This would indicate that 

                  Catholics publicly living in an invalid marriage (not according to the Church regulations), and those who are 

                  co-habiting (living together without marriage) are ineligible. 

                 

   Yes / No                A godparent must be a registered, active Catholic in their parish church:  a non-Catholic, baptized Christian  must 

                                also be a registered, active member of their Christian faith community. 

 
Yes /  No  Must not be the father or mother of the one to be baptized. 

 

 
In the name of the Lord God, I, the undersigned, declare that I fulfill the above requirements. I am a practicing Catholic/baptized 

Christian; I am consistent in my Sunday worship of God at the Liturgy and I support my parish/church in its endeavors. 

 I will strive to be an example of a Christian living to the person I am sponsoring. 
 

 
 

Godparent Name:  
(Please print or type) 

Godparent signature: 

 

THIS SECTION MUST BE FILLED OUT BY YOUR PASTOR OR HIS STAFF: 
 

I certify that    is a member of this Parish. 

Date   (Rev) or staff     

(Signature) 

 

Comments____________________________________________________________________________ Parish Seal or Stamp 

Eligibility for Baptismal Godparent/Christian Witness 


